
Roladki wołowe z łososiem wędzonym w sosie czosnkowym
- 01:15
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 1 kg wołowiny (może być karkówka wołowa)
- 1 grubszy plaster łososia wędzonego
- 2 ogórki kiszone
- ser żółty (tarty, np. gouda)
- 3 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- ziele angielskie (5 ziarenek)
- listek laurowy (3 średnie listki)
- sałata
- 2 łyżki oliwy
- Sposób przygotowania
- Produkty
Wołowinę myjemy i lekko osuszamy z wody ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy ją w plastry ok. 0,5 cm i rozbijamy tak, jak kotlety schabowe i oprószamy solą i pieprzem.
Kroimy łososia na paseczki grubości ok. 0,5 cm i układamy na rozbitym kawałku wołowiny razem z kawałkiem ogórka kiszonego. Zawijamy mięsko z zawartością tak, jak bitki lub devolaye. Obtaczamy każdy zraz wołowy w mące i obsmażamy na patelni aż do nabrania podpalanego złocistego koloru.
Po usmażeniu wszystkie kawałki mięsa wkładamy do garnka, zalewamy patelnię po smażeniu mięsa 1 szklanką wody i wlewamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, trochę solimy do smaku i dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Po upływie tego czasu zagęszczam sos, jeśli nie jest odpowiednio gęsty, czyli: wlewam 1/3 wody do szklanki i dodaję 2 łyżeczki mąki. Wszystko energicznie mieszam i wlewam do mięsa i chwilę jeszcze trzymam na ogniu aż do zagotowania. Wyłączam potrawę i przygotowuję sos czosnkowy. Czosnek obrany przeciskam przez praskę i dodaję do całego jogurtu. Dodaję jeszcze trochę soli i pieprzu, łyżeczkę majonezu i wszystko mieszam, potem schładzam w lodówce.
Podaję na liściu sałaty kawałek mięsa oblany pysznym schłodzonym sosem. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami.