Roladki wołowe z warzywami

Roladki wołowe z warzywami

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 plastry wołowiny pieczeniowej grubości 1-1,5 cm
    • 4 cienkie plastry chudego, surowego boczku
    • 1 cebula
    • 2 ogórki kiszone
    • 1 średnia marchewka
    • 4 średnie pieczarki
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka słodka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki oczyść i pokrój w grube plastry. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę i ogórki w grube słupki. Pieczarki i cebulę przesmaż na maśle i dopraw lekko pieprzem. Plastry wołowiny (cięte w poprzek włókien) rozbij, lekko posól i posmaruj z jednej strony musztardą.

Na posmarowaną wołowinę połóż plaster boczku, w poprzek ułóż ogórki i marchewki, a następnie pieczarki z cebulą. Zwijaj roladki wzdłuż plastrów boczku i zepnij wykałaczkami.

Przygotowane roladki obsmaż na patelni i przełóż do małego garnka. Na gorącą patelnię po smażeniu wlej 1/2 szklanki wody. Otrzymanym aromatycznym płynem zalej roladki. Dorzuć resztę farszu (jeżeli coś zostało) i uzupełnij wodę  (roladki powinny trochę wystawać ponad powierzchnię płynu). Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na małym ogniu do miękkości (ok. 70 min). Pod koniec duszenia dopraw sos pieprzem, słodką papryką i w razie potrzeby solą.

Dla lepszego efektu możesz przed podaniem przecedzić sos, a następnie zagęścić go mąką ziemniaczaną. W tym celu łyżkę mąki ziemniaczanej zmieszaj z 1/5 szklanki zimnej wody, wlej do przecedzonego sosu i zagotuj.

Roladki najlepiej smakują podane z surówką z kolorowych papryk i czerwonej cebuli.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze