Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 średnie bakłażany
    • 2 mozzarelle
    • 30 dag sera gouda
    • pasta pomidorowa
    • 2 ząbki czosnku
    • świeża bazylia
    • tymianek
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plasterki (ok. 0,5 cm), solimy i odstawiamy na kilka minut, aż zmiękną. Następnie podpiekamy je na niewielkiej ilości oleju najlepiej na patelni grillowej. Goudę ścieramy na tarce, a mozzarellę kroimy na cienkie plastry.

Na zgrillowane bakłażany nakładamy dwa gatunki sera i zawijamy w roladki. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem, który przygotowujemy w następujący sposób.

Czosnek kroimy drobniutko i wrzucamy na chwilę na gorący olej. Następnie dodajemy pastę pomidorową i gotujemy chwilę, aby odparowała woda i sos się zagęścił. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną bazylię, tymianek. Tak przygotowanym sosem zalewany bakłażany i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu można roladki udekorować listkami bazylii.


Komentarze