Roladki z bakłażana z serem mozzarella

Roladki z bakłażana z serem mozzarella

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 bakłażan
    • 100 g sera mozzarella
    • 1/2 l słoiczka pomidorów suszonych z zalewy
    • ok. 1/3 szkl. oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmaż plastry z obu stron ok. 5 min tak, aby zmiękły i lekko wchłonęły oliwę z oliwek (łatwiej będzie je zrolować). Przy kolejnych partiach smażenia dodawaj kolejną porcję oliwy z oliwek.

Przesmażone plastry bakłażan układaj na papierze, aby ociekły z tłuszczu. Ser pokrój w prostokąty o grubości ok. 1 cm i szerokości nieco mniejszej od średnicy plastra bakłażana, pomidory poprzekrawaj na połowy. Do każdego plastra bakłażana włóż po kawałku sera i pomidora i zawijaj ciasno, roladka nie potrzebuje już wykałaczki, bakłażan sam się skleja w rulonik. Przesmaż roladki na suchej patelni lub zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220° przez ok. 10 min. Posyp świeżymi ziołami, najlepiej bazylią.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze