Roladki z cukini z paprykowym farszem

Roladki z cukini z paprykowym farszem

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 małe cukinie
    • 2 duże zielone papryki
    • 150 g twarożku śmietankowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Papryki umyj. Jedną z nich włóż do naczynia żaroodpornego i skrop 30 ml oliwy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Skóra papryki powinna przypiec się miejscami na lekko brązowy kolor. Po upieczeniu wyciągnij paprykę z piekarnika i gorącą zakryj szczelnie folią aluminiową. Zostaw do wystygnięcia.

Cukinię umyj i pokrój w podłużne plastry grubości ok. 3–4 mm. Obierz i pokrój drobno czosnek. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj czosnek i połóż plastry cukinii. Cukinię smaż krótko, tylko do zmiany koloru na intensywnie zielony. Plastry ściągnij z patelni na papierowy ręcznik i poczekaj, aż wystygną.

Upieczoną paprykę obierz ze skóry i pestek, pognieć widelcem i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw solą i pieprzem. Drugą surową paprykę pokrój w cienkie słupki. Wystudzone plastry cukinii posmaruj farszem paprykowym, w poprzek ułóż słupki surowej papryki. Posmarowane farszem plastry zroluj i zepnij wykałaczką. Roladki ustaw pionowo na tacce lub półmisku.


Komentarze