Roladki z indyka w boczku z polentą i zieloną sałatką

Roladki z indyka w boczku z polentą i zieloną sałatką

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Polenta:

    • 1 i 1/2 l wody
    • 250 g mąki kukurydzianej
    • szczypta soli

    Farsz:

    • 150 g czarnych oliwek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 2 ząbki czosnku + jeden mały ząbek
    • masło pokrojone w kawałeczki
    • ser gorgonzola pokrojony w kawałki

    Mięso:

    • filet z indyka
    • oliwa z oliwek
    • 2 główki czosnku
    • 3 łyżki suszonego rozmarynu
    • boczek parzony
    • przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól morska, ostra papryka

    Sałatka:

    • 1/2 ogórka zielonego
    • 1 dymka
    • 1/4 puszki zielonego groszku
    • garść roszponki
    • 1 awokado
    • sok z cytryny
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka miodu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj polentę: w dużym garnku zagotuj wodę z solą. Stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą, zmniejsz ogień i gotuj 30 minut. Miksturę studź w miseczce posmarowanej masłem i schowaj do lodówki na czas przygotowania mięsa. 

Przygotuj farsz: oliwki, oliwę, świeżo mielony pieprz i ocet balsamiczny zmiksuj na gładką masę. Powstanie pasta oliwkowa. 

Przygotuj mięso: nagrzej piekarnik do 180º. Indyka pokrój na cienkie filety, które posypiesz solą morską, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem i ostrą papryką. Ułóż na każdym z kawałków mięsa po 2 łyżeczki pasty z oliwek, ząbku czosnku, kawałku masła i sera. Po dodaniu dodatków zawiń w roladki, następnie owiń w plasterki boczku i przy łączeniu zepnij wykałaczką. Do naczynia żaroodpornego wlej 1/2 szkl. oliwy i dodaj 2 główki czosnku (nieobrane) przekrojone na pół i łyżkę suszonego rozmarynu. Piecz 30 min do zarumienienia.

Przygotuj sałatkę: miód wymieszaj z octem, oliwą i sokiem z cytryny. Na każdy talerz wsyp garść roszponki, kilka plasterków zielonego ogórka, awokado skropione sokiem z cytryny, łyżkę groszku, polej przygotowanym wcześniej sosem i dymką pokrojoną w paseczki.

Polentę przed podaniem należy wytnij w odpowiedni kształt (np. okrągły) i podsmaż na patelni na łyżce oleju z sokiem z 1/2 cytryny i rozmarynem suszonym po 2 minuty z każdej strony. 

Roladki po upieczeniu pokrój w grube plastry i układaj po jednym plastrze na jednym kawałku polenty. Udekoruj talerz sałatką i oliwą z oliwek. Smacznego!


Komentarze