Roladki z królika i cukinii

Roladki z królika i cukinii

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mięsa z królika
    • 1 cebulka wiosenna
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 1 ząbek czosnek
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    • 1 cukinia 
    • 200 g pomidorów koktajlowych
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 50 g masła
    • 200 g rukoli
    • 50 g parmezanu
    • 1 łyżka mąki 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso z królika zmiel na bardzo drobno. Przełóż do miski, wlej śmietankę, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką. Czosnek posiekaj i dodaj do masy mielonej. 

Cukinię umyj i pokrój w podłużne plasterki. Rozłóż na papierze do pieczenia, a następnie na blasze z piekarnika. Przypraw lekko solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i włącz funkcję grilla. Opiecz delikatnie plastry cukinii, tylko tyle, aby zmiękły. Wyjmij i przełóż na deskę. 

Na każdy plaster nałóż porcję mięsa z królika i zawiń w rulon. Przełóż do formy do pieczenia. Obierz cebulkę i pozostały czosnek. Pokrój drobno i posyp roladki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż dookoła roladek. Wstaw całość do pieczenia na 20 minut w temp. 180˚C. 

W tym czasie zetrzyj ser parmezan na drobnych oczkach. Przełóż do miski i wsyp mąkę. Wymieszaj razem. Rozgrzej na wolnym ogniu patelnię teflonową. Rozsyp cienko tarty ser na całej powierzchni. Pozwól, aby ser zaczął się topić i zrumienił z jednej strony. Przerzuć na drugą stronę i jeszcze dosmaż. Krakers serowy odstaw na półmisek do ostygnięcia. 

Wyjmij upieczone roladki z piekarnika i ułóż na półmisku. Pomiędzy mięso ułóż dekoracyjnie sałatę rukoli, a dookoła duszone pomidorki. Dekoruj serowym krakersem. 


Komentarze