Roladki z kurczaka w boczku na puree groszkowym

Roladki z kurczaka w boczku na puree groszkowym

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety z kurczaka bez polędwiczek
    • garść świeżej bazylii
    • ok. 10 plastrów boczku
    • 2 ząbki czosnku
    • skórka z 1 cytryny
    • szczypta pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szkl. wina białego wytrawnego
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju

    Puree groszkowe:

    • 1 szkl. groszku zielonego (np. mrożonego)
    • 1/3 szkl. wody
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Natnij filety z kurczaka w taki sposób, by nie przeciąć ich na pół.

2

Rozbij filety przez folię.

3

Przełóż filety do miski i otrzyj skórkę z cytryny - tylko żółtą część.

4

Dodaj starty czosnek, sól, pieprz oraz łyżkę oleju. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce.

5

Zamarynowane mięso rozłóż na desce. Na każdy z filetów połóż bazylię i ciasno zroluj.

6

Owiń roladki ciasno boczkiem i obwiąż dratwą.

7

Rozgrzej 1 łyżkę oleju i obsmaż roladki ze wszystkich stron. Roladki podlej winem i duś pod przykryciem do odparowania (ok. 10 minut), a na koniec do sosu dodaj masło i wymieszaj.

8

Ugotuj groszek do miękkości. Zmiksuj i dopraw solą. Puree możesz przetrzeć przez sitko, aby uzyskać aksamitny krem.

9

Roladki podawaj na puree groszkowym, z porcją warzyw i makaronem lub małymi ziemniaczkami.


Komentarze