Roladki z kurczaka z botwinką i prosciutto

Roladki z kurczaka z botwinką i prosciutto

  • 00:50
  • 4 porcje
  • 577 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 podwójne filety z kurczaka, bez polędwiczek
    • 1/2 pęczka liści botwinki
    • 2 op. Prosciutto Crudo Tesco (200 g)
    • 4 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz
    • 4 długie sznurki dratwy kuchennej lub wykałaczki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatki:

    • 800 g młodych ziemniaków
    • 4 średnie pomidory
    • 4 gałązki świeżej bazylii
    • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
    • koperek
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z kurczaka oddziel od siebie. Każdego z nich natnij, tworząc duży płat. (uwaga: nie nacinaj do końca). Rozcięte płaty delikatnie rozbij tłuczkiem, przez folię. Każdy z nich natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, popieprz i tylko delikatnie posól (uwaga: szynka, której użyjesz, jest słona). 

Na każdy płat połóż po jednym plastrze szynki, a następnie rozłóż po kilka listków botwinki. Zroluj ostrożnie roladki. Owiń każdą z nich dwoma plastrami szynki. Owiń sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę. Każdą z roladek dokładnie „otocz” oliwą i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra-dół), przez 35 minut.

Podczas pieczenia obróć roladki kilka razy, aby równomiernie się opiekły. Mięso podawaj z porcją ugotowanych ziemniaków z koperkiem oraz z plastrami pomidora polanymi łyżeczką oliwy, posypanymi bazylią oraz doprawionymi solą i pieprzem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze