Roladki z mięsa indyczego i boczku

Roladki z mięsa indyczego i boczku

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ok. 400 g mięsa z udźca indyczego
    • 3–4 plastry boczku parzonego wędzonego
    • 2 liście kapusty włoskiej lub sałaty rzymskiej
    • 4 ząbki czosnku
    • ok. 5 małych cebulek
    • sok z 1 cytryny
    • 1 szkl. wina białego stołowego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • po 1/2 pęczka: kopru, bazylii, natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz biały, papryka ostra
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso opłucz i oczyść z błon. Pokrój wzdłuż na ok. 3 płaty i rozbij je na grubość ok. 1 cm. Czosnek wyciśnij przez wyciskarkę lub drobno posiekaj. Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z czosnkiem, solą, białym pieprzem i papryką. Mieszankę ziołową wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Rozbite mięso ułóż na folii spożywczej jeden kawałek obok drugiego, aby zachodziły na siebie, tworząc długi płat mięsa. Następnie dopraw je solą i pieprzem. Mieszankę ziołową rozsmaruj na plastrach mięsa.

Kapustę pokrój wzdłuż na ok. 2 cm paski, wycinając twardsze części przy końcach liści. Cebulkę obierz i każdą z nich obwiń w paski kapusty. Plastry boczku poukładaj wzdłuż rozbitego mięsa a na nich cebulki. Roladę zwijaj po krótszym boku za pomocą folii. Całość zwiąż nicią, jak baleron. Brytfankę wysmaruj oliwą. Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200° do pierwszego zarumienienia się skórki. Wtedy wlej wino, zmniejsz temp. do 190° i piecz aż mięso będzie miękkie (ok. 45 min). Gotową roladę wyjmij z piekarnika, zdejmij nić i pokrój w plastry. Podawaj z sosem powstałym z pieczenia, sałatą, ziemniakami lub ryżem.


Komentarze