Roladki z szynki nadziewane cebulą i ogórkiem kiszonym

Roladki z szynki nadziewane cebulą i ogórkiem kiszonym

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 400 g szynki wieprzowej
    • 1 kiszony ogórek
    • 1 cebula
    • 1/2 cytryny
    • 1 kg ziemniaków
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • przyprawy: sól, tymianek, pieprz czarny gruboziarnisty

    Sałatka:

    • 1 zielony ogórek
    • 1/2 główki sałaty zielonej
    • 1 czerwona cebula

    Sos:

    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Szynkę umyj, osusz, pokrój w dość cienkie plastry, które następnie lekko rozbij (z jeden strony rozbij cieniej, z drugiej prawie wcale). Skrop mięso sokiem z cytryny, natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem.

Ogórka przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie każdy kawałek na pół. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w plastry. Na grubszym końcu każdego z plastrów mięsa połóż kawałek ogórka i cebuli. Zawiń ciasno tworząc roladki i kładąc je zlepieniem do dołu. Roladki ułóż w niewielkich odległościach w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia, podlej olejem i piecz przez ok. 25 min w temp. 200°.

Ziemniaki umyj i obierz, przełóż do garnka, zalej zimną wodą, posól i ugotuj do miękkości.

Przygotuj sos: sok z cytryny i ocet wymieszaj z olejem, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj składniki do momentu, aż sos zmętnieje.

Przygotuj sałatkę: ogórka umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokój w półplasterki. Sałatę dokładnie umyj w zimnej wodzie i osusz. Warzywa wymieszaj ze sobą i polej przygotowanym wcześniej sosem.

Roladki podawaj z ziemniakami polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz sałatką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze