Roladki z tilapii i szpinaku na duszonych białych porach w śmietanie

Roladki z tilapii i szpinaku na duszonych białych porach w śmietanie

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g filetów z tilapii
    • 1/2 op. świeżego szpinaku (ok. 50 g)
    • 1 por (tylko biała część)
    • 50 ml wina białego
    • 20 ml oliwy
    • 40 g masła
    • 100 ml śmietanki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 pęczka koperku
    • 1 cytryna
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na dzień przed przygotowaniem dania filety z tilapii wstaw do lodówki, aby powoli się odmroziły. Odsącz filety z wody. Przekrój każdy filet na pół i jeszcze rozetnij nożem w poprzek, ale nie docinaj do końca. Dzięki temu powstaną cieńsze, ale szersze płaty na roladki. Odetnij końcówki ryby, aby wyrównać każdy filet.

W misce zmiksuj blenderem skrawki ryby z 2-3 łyżkami śmietanki. Następnie przypraw lekko solą, pieprzem i sokiem z 1/4 cytryny. Dodaj siekany ząbek czosnku.

Umyj dokładnie szpinak, odsącz i sparz we wrzątku. Odciśnij i dodaj do masy rybnej. Filety przypraw lekko solą i pieprzem. Nałóż farsz na każdy przygotowany kawałek ryby, rozsmaruj dokładnie. Zwiń filety w rulon i zepnij wykałaczkami. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°. Rybę przełóż na półmisek żaroodporny i polej połową białego wina oraz pokrop oliwą. Piecz filety ok. 20 minut.

W tym czasie umyj pora i pokój w duże kawałki. W rondelku podgrzej masło, lekko posól i podduś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pory. Jak tylko zmiękną dolej białe wino. Przypraw siekanym koperkiem. Dodaj śmietankę i przypraw jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Na półmisku porozkładaj duszone pory. Roladki ze szpinakiem przekrój na pół i ułóż na warzywach. Do dekoracji wykorzystaj listki koperku i cząstki cytryny.


Komentarze