Roladki ze schabu nadziewane kapustą kiszoną i wędzonką

Roladki ze schabu nadziewane kapustą kiszoną i wędzonką

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g schabu wieprzowego
    • 20 g mąki pszennej
    • 40 ml oleju
    • 300 g kapusty kiszonej  
    • 2 ziela angielskie
    • 1 liść laurowy
    • 100 g boczku wędzonego
    • 250 g marchewki
    • 50 g selera
    • 100 g twarogu
    • 30 ml oleju
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 400 g ziemniaków
    • 30 g masła
    • 50 ml śmietanki kwaśnej
    • 40 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wstaw do gotowania kapustę kiszoną, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 20 minut. Jak tylko będzie miękka zalej ją ziemną wodą i odsącz, następnie pokrój na krótsze kawałki.

Boczek wędzony pokrój w paski i podsmaż na patelni, aż się zrumieni. Dodaj kapustę i przypraw solą oraz pieprzem. Gotową kapustę przełóż z patelni na półmisek, aby szybciej ostygła.

Schab umyj i zetnij błonę z wierzchu. Pokój mięso na kotlety. Każdą porcję rozbij młotkiem do mięsa, nałóż farsz z kapusty i boczku oraz plaster twarogu. Całość zwiń w rulon. Jeśli brzegi są za grube, rozbij jeszcze tłuczkiem. Uformuj roladkę w rękach, zamykając po obu końcach mięso. Przypraw z wierzchu solą i pieprzem. Roladki obtocz w mące. Rondel z olejem rozgrzej i obsmaż roladki, pamiętając aby mięso położyć najpierw brzegiem (końcową częścią rolowania) – wówczas roladka nie rozejdzie się podczas duszenia PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE

Warzywa obierz. Jedną marchew i seler pokrój w kostkę i dodaj do smażonych roladek. Resztę marchewki pokrój w paski długości ok. 10 cm i grubości 0,5 cm. Roladki zalej bulionem i przykryj pokrywką do duszenia. Gotuj całość powoli ok. 40 minut.

W tym czasie obierz ziemniaki i wstaw do gotowania na puree. Pod koniec gotowania wrzuć do ziemniaków paski marchewki. W rondelku rozgrzej połowę masła, przełóż ugotowane paski marchewki i przypraw szczyptą cukru. Miękkie ziemniaki odsącz z wody i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wlej kwaśną śmietankę i dodaj resztę masła. Wymieszaj na puszyste puree. Jak tylko roladki będą miękkie, zdejmij je z ognia. Pozostały sos zmiksuj na gładki krem i przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerz nałóż porcję ziemniaków puree i marchewki. Rozkrój roladkę ukośnie i połóż na marchewce. Polej danie sosem i udekoruj listkami zielonej natki.


Komentarze