Romantyczny sorbet ananasowy

Romantyczny sorbet ananasowy

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 ananas
    • 200 g lodu w kostkach

    dekoracja:

    • kandyzowane ananasy
    • ananasy z puszki
    • listki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Odetnij od ananasa jego wierzchnią część wraz z liśćmi. Dodatkowo odetnij jeden cienki plaster, który później wykorzystasz do dekoracji. Twardy środek ananasa wytnij nożem. Miąższ wydrąż łyżką i zmiksuj.

Pokrusz lód w kostkach: lód włóż do woreczka, obłóż ściereczką i rozkrusz go tłuczkiem.

Połącz mus z ananasa z lodem, włóż do wydrążonego owocu i zamrażaj przez co najmniej 3 godz. Co jakiś wyciągaj ananasa z zamrażarki i mieszaj sorbet (zwłaszcza na początku zamrażania).

Zrób dekorację: na długi patyczek do szaszłyków nadziewaj owoce według uznania (np. ananasy z puszki). Wcześniej odkrojony plaster ananasa pokrój w trójkąciki. Przed podaniem możesz udekorować deser także kandyzowanymi PORADA KONTEKSTOWA - KANDYZOWANIE ananasami i listkami świeżej mięty.


Komentarze