Rosół

Rosół

  • 03:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • kawalek kurczaka lub indyka – moze być udko, 2 skrzydełka
    • 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • kawałek selera
    • mały por
    • 1 cebula
    • sól
    • vegeta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Warzywa myjemy i obieramy. Mięso płuczemy. Cebulę rumienimy na brazowo nad palnikiem. Do 2 litrowego garnka wkładamy warzywa, mięso, zrumienioną cebulę i wszystko zalewamy wodą i czekamy, aż całość się zagotuje. Gdy rosóół się zagotuje, delikatnie i dokladnie zdejmujemy szumowiny i wyrzucamy. Wsypujemy około 1/3 łyżki soli i 2/3 łyżki vegety. Rosół zostawiamy na malutkim ogniu, przykrywamy i tak gotujemy około godziny. Po upływie tego czasu sprawdzamy smak – jeśli trzeba doprawiamy solą lub vegetą.


Komentarze