Rosół

Rosół

  • 02:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 plaster wołowiny (ok. 250 g) - najlepiej rostbef
    • 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
    • 1 porcja rosołowa (korpus)
    • 3 marchewki
    • 2 liście białej kapusty
    • 2 cebule
    • 1 pietruszka - korzeń
    • ¼ selera
    • 1 por
    • natka pietruszki
    • 500 g makaronu (najlepiej jajeczny typu nitki)
    • 4 l wody
    • 3 gałązki tymianku
    • 1/3 pęczka natki pietruszki
    • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz w ziarnach, przyprawa typu „maggi”
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wszystkie warzywa obierz i umyj, pokrój na duże kawałki. Mięso opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Do garnka włóż mięso, dodaj 4 płaskie łyżki soli, 1 i 1/2 cebuli, marchew, korzeń pietruszki oraz ćwiartkę selera. Dopraw całość przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem mielonym, gałązką tymianku, zieloną pietruszką, pieprzem w ziarnach, maggi (niekoniecznie) i liściem białej kapusty. Wszystko zalej zimną wodą. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 1 godz. Gdy na wierzch wypłyną szumowiny, oczyść z nich dokładnie wywar za pomocą łyżki.

Pół cebuli podsmaż na palniku – tak, aby była z wierzchu zwęglona, następnie dodaj do rosołu. Gotuj jeszcze przez ok. półtorej godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij ostrożnie mięso kurczaka i wołowinę. Pokrój w kostkę.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Nałóż do talerzy ugotowany makaron i pokrojone mięso, zalej rosołem. Możesz dodać pokrojoną w paski ugotowaną w rosole marchewkę. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.


Komentarze