Rosół królewski z domowym makaronem

Rosół królewski z domowym makaronem

  • 03:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kura
    • ok. 500 g wołowiny z kością (najlepiej rostbef albo mostek)
    • 2 marchewki
    • 1 mała pietruszka
    • 1/4 selera
    • 1 mała cebulka
    • natka pietruszki
    • gałązka świeżego lubczyku
    • 3-4 ziarenka pieprzu
    • przyprawy: sól

    Domowy makaron:

    • 6 jajek
    • ok. 4 szkl. mąki pszennej
    • w razie potrzeby kilka łyżek zimnej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj rosół: wołowinę umyj, zalej w garnku 3 litrami zimnej wody i zagotuj. Ściągnij szumowiny i wsyp jedną łyżkę soli oraz ziarenka pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie co najmniej 1 godz. W tym czasie kurę zalej zimną wodą  mocz ją przez 10–15 min. Następnie kurę umyj i oczyść z podrobów. Warzywa obierz i upiecz cebulkę w całości nad gazem lub w piekarniku. Kiedy wołowina zmięknie, dołóż do wywaru kurę (w całości), warzywa, lubczyk i podpieczoną cebulkę. Zwiększ ogień. Poczekaj aż kura zacznie się gotować, po czym zmniejsz ogień. Trzymaj rosół na małym ogniu przez następne 1,5–2 godziny. Pod koniec gotowania dopraw solą. Po ugotowaniu wyciągnij z z niego mięso – możesz je wykorzystać np. do zrobienia pasztecików.

Przygotuj makaron: na stolnicę wysyp szklankę mąki i zrób w niej dołek. Wbij jaja i wyrabiaj ciasto dosypując po trochu mąki, aż stanie się sprężyste i lekkie. Jeśli ciasto wyda Ci się za suche, dodaj odrobinę wody i ponownie wyrób. Gotowe zawiń w folię lub czystą ściereczkę i zostaw na stolnicy na 10–15 min, aż nabierze lekkości. Następnie, podsypując mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Rozwałkowane ciasto potnij nożem na tasiemki szerokości ok. 0,5 cm. Pokrojony makaron od razu gotuj w osolonej wodzie. Możesz go również rozłożyć na obsypanej mąka ściereczce i wysuszyć. Taki wysuszony makaron nadaje się do wykorzystania nawet po kilku dniach.

Ugotowany makaron nałóż do miseczek i zalej klarownym rosołem. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Rosół podawaj gorący.


Komentarze