Rostbef z cebulką na słodko-kwaśno

Rostbef z cebulką na słodko-kwaśno

  • 01:05
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg rostbefu
    • sól, pieprz grubo mielony
    • olej do posmarowania formy
    • 50 dag cebul
    • 20 dag cukru
    • 1/2 szklanki octu – z czerwonego wina
    • 1 łyżeczka rozmarynu – świeżych igiełek
    • liść laurowy
    • pietruszka – natka lub zioła do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rostbef umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem. Ułożyć na blasze nasmarowanej olejem, wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 200°C.

Cebulki obrać. Cukier wsypać na patelnię, postawić na małym ogniu. Podgrzewać, stale mieszając, aż zrumieni się na złoty kolor. Karmel rozprowadzić octem winnym i 1/2 szklanki wody, zagotować. Włożyć cebulki, listek laurowy oraz igiełki rozmarynu, gotować na małym ogniu jeszcze 15–20 minut.

Rostbef wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową, odłożyć na 5–10 minut. Folię usunąć, mięso pokroić w grube plastry. Przełożyć z cebulką na podgrzany półmisek, udekorować natką. Podawać z bagietką.

Rostbef będzie jeszcze bardziej kruchy i delikatny, jeśli przed przygotowaniem posmarujemy go olejem, zawiniemy w folię aluminiową i włożymy na co najmniej jeden dzień do lodówki.


Komentarze