Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 i ½ szklanki mąki
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka spirytusu lub octu
    • 3 - 4 łyżki gęstej śmietany
    • cukier puder do posypania
    • ok. 1/3 litra oleju lub ¾ kostki smalcu

    Dekoracja:

    • dżem
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z żółtka, mąki, śmietany i łyżki octu wyrób ciasto. Kilka razy składaj, wałkuj i uderzaj tłuczkiem tak, aby utworzyły się pęcherze na powierzchni ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz.

Następnie rozwałkuj ciasto jak najcieniej, przez cały czas podsypując mąką. Wycinaj okręgi o 3 rozmiarach.

Każde kółeczko ponacinaj w około nożem, 4 razy na głębokość ok. 2 cm. Następnie składaj kółka po trzy (od największego do najmniejszego), smarując środek białkiem z jajek (podczas łączenia ściskaj lekko krążki w środku tak, aby się skleiły).

Smaż róże na oleju lub roztopionym smalcu. Na koniec w sam środek róży nałóż łyżeczkę dżemu.


Komentarze