Rożki z kremem budyniowo-truskawkowym

Rożki z kremem budyniowo-truskawkowym

  • 03:10
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 250 g masła + do posmarowania foremek
    • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
    • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
    • roztrzepane białko z jajka
    • drobny cukier do obsypywania rurek
    • szczypta soli

    Krem:

    • 500 g truskawek
    • 1 i 1/2 budyniu waniliowego
    • 4 łyżki cukru
    • 200 g masła
    • sok jabłkowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Zagnieć szybko gładkie ciasto z mąki, masła, soli i śmietany. Schowaj zawinięte w folię ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, podsypując cienko mąką, wałkuj ciasto na placki grubości półtora milimetra.

2

Placek potnij na paski szerokości ok. półtora centymetra. Metalowe rurki wysmarowane masłem owiń na zakładkę paskami ciasta, zaczynając od węższego końca rurki. 

3

Rurki przed ułożeniem na blaszce wyłożonej papierem pomaluj rozbełtanym białkiem i obsyp drobnym cukrem. Wstaw rurki do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz nie dłużej niż 15 minut.

4

Upieczone ciepłe rurki ściągnij z foremek. Trzymając rurkę szerszym końcem do dołu, stuknij lekko nożem w wystający z góry kawałek foremki. Foremka powinna wypaść po pierwszym stuknięciu. Ostudź rurki na metalowej kratce. Truskawki zmiksuj i zagotuj z cukrem. Budynie rozmieszaj w niewielkiej ilości soku jabłkowego (powinno być go tyle żeby dopełnić objętość zmiksowanych truskawek do pół litra). 

5

Wlej budyń do truskawek i jeszcze raz zagotuj. Odstaw budyń do całkowitego wystudzenia. W razie potrzeby włóż go pod koniec studzenia do lodówki. Zimne masło zmiksuj z wystudzonym budyniem. Przełóż masę do szprycy.

6

Napełnij rurki kremem i od razu podawaj. Puste rurki można przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pudełku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze