Różowe króliczki

Różowe króliczki

  • 01:10
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Babeczki:

    • 125 g miękkiego masła
    • 2 jajka
    • 125 ml mleka o temp. pokojowej
    • 185 g mąki pszennej
    • 90 g cukru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka cukru waniliowego

    Krem:

    • 250 g masła
    • 900 g cukru pudru
    • 6 łyżeczek cukru waniliowego
    • 100 ml mleka
    • różowy barwnik spożywczy

    Dodatkowo:

    • biała, różowa i granatowa cukrowa masa plastyczna
    • kolorowa posypka cukrowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Masło utrzyj z cukrem na białą, puszysta masę. Dodaj jajka i wymieszaj. Następnie cały czas miksując, dodaj partiami mąkę i mleko. Składniki dodawaj na przemian. Nie mieszaj za długo. Gotowe ciasto rozlej do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15–20 minut.

2

Masło utrzyj na puszystą masę, dodając partiami cukier puder i mleko. Na koniec dodaj cukier waniliowy i barwnik spożywczy. Gotowy krem nałóż na wystudzone babeczki (ok. 1,5 łyżki na jedną) i uformuj z niego kule. Posmarowane babeczki wstaw do lodówki na 20–30 minut.

3

Rozwałkuj białą i różowa masę cukrową. Z rozwałkowanej masy wytnij uszy. Dodatkowo z nierozwałkowanej białej i granatowej masy ulep oczy i noski króliczków. Doczep ulepione z masy cukrowej części do babeczek wciskając je po prostu w lekko przeschniętą powierzchnie kremu. Na koniec z cukrowej posypki zrób króliczkom wąsiki.


Komentarze