Różowe pianki

Różowe pianki

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    • 1 galaretka wiśniowa
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 4 truskawki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do małego, szklanego półmiska wlej 200 ml gorącej wody, wsyp galaretkę i rozmieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. W tym czasie blaszkę do pieczenia (ok. 20/30 cm) wyłóż dokładnie folią spożywczą, zawijając pod spód blaszki nieobcięte brzegi folii.

Kiedy wystudzona galaretka zacznie tężeć, wlej do drugiej miski mleko skondensowane i zacznij ubijać mikserem. Po chwili zacznij dolewać cienkim strumieniem tężejącą galaretkę. Po wlaniu galaretki ubijaj jeszcze masę przez minutę, a następnie wlej ją do wyłożonej folią blaszki i wstaw na min. 3 godziny do lodówki.

Przed podaniem wyciągnij stężałą masę z blaszki (wyciągnięcie ułatwią wystające poza blaszkę brzegi folii). Pokrój masę ostrym nożem na kwadraty i ułóż na talerzu. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i nałóż do szprycy. Nałóż ubitą śmietanę na piankowe kwadraty. Truskawki umyj i pokrój na małe kawałki, następnie udekoruj nimi pianki.


Komentarze