Rumiany bulion z pieczonego kurczaka i warzywami

Rumiany bulion z pieczonego kurczaka i warzywami

  • 01:20
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 cały kurczak
    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • 1 marchewka
    • 2 gałązki selera naciowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 20 g imbiru
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry
    • 1 gwiazdka anyżu
    • 1 kłącze trawy cytrynowej
    • 3 gałązki bazylii
    • 1 limonka
    • 1 ostra papryka
    • 3 gałązki kolendry do dekoracji
    • do smaku: sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka w całości wstaw do formy do pieczenia. Natrzyj olejem arachidowym i piecz w temp. 180˚ przez 40 min, aż się dobrze zrumieni. Następnie wyjmij z piekarnika i przełóż na deskę do krojenia. Następnie przekrój na pół, a potem odetnij filet od udka. Odetnij skrzydełko, a udko podziel na pałkę i podudzie. Wszystkie kawałki mięsa przełóż do garnka. Dodaj zimną wodę oraz sos z pieczenia kurczaka.

Czosnek obierz, następnie wraz z imbirem pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zupy. Od razu wlej 2 łyżki sosu sojowego i ostrygowego oraz dodaj kolendrę, anyż oraz przekrojone kłącze trawy cytrynowej.

Całość zagotuj, a następnie dodaj warzywa pokrojone w paseczki, w tym również ostrą paprykę. Gotuj na wolnym ogniu. Przypraw jeszcze aromatyczną zupę sokiem z limonki i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku. Gotową zupę przelej do miseczki wraz z warzywami i kawałkami kurczaka. Całość udekoruj dodatkowo listkami kolendry i poszarpaną bazylią.


Komentarze