Rurki z kremem

Rurki z kremem

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 0,5 kg mąki
    • 2 jajka
    • 250 g margaryny
    • 1 szklanka śmietany
    • szczypta soli
    • 2 Śnieżki
    • 1 galaretka cytrynowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: z mąki, margaryny (zimnej), śmietany, soli, 1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości 2-3 cm.

Rurki (foremki) lekko posmarować olejem – tylko za pierwszym razem. Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nieposmarowaną jajkiem. Piec w temp. 180°C przez ok. 20–25 minut (aż się zarumienią).

Po upieczeniu ściągać z blaszki i od razu z foremek. Foremki będą gorące to można pomóc sobie nożem.

Krem: galaretkę rozpuścić wcześniej (przed pieczeniem rurek) w 1 szklance wody. Zostawić do ostygnięcia. Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szklanki mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok. 2 minuty.

Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki, aby były pionowo- wtedy krem ładnie wpłynie do końca. Schłodzić w lodówce.
Rurki można napełniać też ubitą na sztywno 30% śmietaną lub kremem budyniowym.


Komentarze