Rustykalny schab faszerowany białą kiełbasą

Rustykalny schab faszerowany białą kiełbasą

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,7 kg schabu wieprzowego bez kości
    • 150 g białej kiełbasy surowej
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

      Sos:

    • 2 łyżeczki chrzanu
    • 70 g śliwek suszonych wędzonych
    • 50 g masła
    • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab oczyść z błon i umyj. Wzdłuż przez środek wytnij nożem otwór na nadzienie i włóż ząbek czosnku. Białą kiełbasę surową przetnij na końcach, aby można było swobodnie wycisnąć nadzienie. Wyciskając z osłonki, włóż do schabu całą kiełbasę. Wyrównaj nadzienie po obu stronach. Przypraw lekko schab z wierzchu solą i pieprzem. Posyp papryką i majerankiem. Mięso przełóż do rondla i wlej ok. 2 cm wody. Wstaw do pieczenia pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150˚C na 1,5 godziny. Podlewaj regularnie sosem z pieczenia mięso, aby było soczyste. 

W tym czasie namocz śliwki wędzone, aby spęczniały. To ważne, ponieważ woda też wyciąga goryczkę dymu z wędzenia i pozostaje tylko przyjemny dymny posmak.  Po upieczeniu mięsa, przelej sos do rondelka, dodaj chrzan i śliwki. Zagotuj. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos lekko mąką, wymieszaną z masłem lub tylko dodać samo masło do smaku. Przypraw ewentualnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Schab pokrój na plastry i rozłóż na półmisku lub bezpośrednio na talerzu. Polej sosem i ułóż dekoracyjnie śliwki z sosu.       


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze