Ryba duszona w porach

Ryba duszona w porach

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 60 dag filetów z białej ryby morskiej
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 dorodne pory
    • 2-3 ząbki czosnku
    • pół szklanki śmietany
    • 1/3 szklanki białego wina
    • łyżeczka przyprawy do ryb
    • olej
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 30 minut. Białe części porów pokroić w pierścienie, starannie wypłukać, osączyć, włożyć do rondla i dusić z 1-2 łyżkami oleju i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Po kilku minutach włożyć rybę pokrojoną na porcje i oprószoną przyprawą do ryb, posolić, polać winem, zagotować. Następnie wlać śmietanę i dusić 15 minut.

Podawać z bułką lub z ziemniakami i surówką ze słodkiej lub kiszonej kapusty.


Komentarze