Ryba po grecku

Ryba po grecku

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ½ kg filetów z ryby morskiej
    • sok z ½ cytryny
    • 3 łyżki oliwy
    • natka pietruszki
    • przyprawy: sól

    Sos grecki:

    • 2 marchwie
    • 1 pietruszka
    • ½ selera
    • 2 cebule
    • 3 łyżki oleju
    • 5 ziaren pieprzu
    • 3 ziarenka ziela angielskie
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka papryki mielonej
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • ¾ szklanki wody
    • szczypta cukru
    • przyprawy: sól, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety ryby umyj i pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i podsmażaj z obu stron na oliwie przez ok. 15 min. Posól do smaku.

Wykonaj sos: warzywa zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko przez ok. 10 min. na oliwie. Dodaj pieprz, sól, cukier, ziele angielskie, dodaj starty ząbek czosnku, paprykę i koncentrat. Duś całość na małym ogniu przez ok. 30 min. Sos powinien być gęsty, o smaku słodko kwaśnym. Rybę ułóż na półmisku i obłóż warzywami w sosie, dodaj pietruszkę do dekoracji.


Komentarze