Ryba po grecku

Ryba po grecku

  • 03:05
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby
    • 10 średnich marchewek
    • 1 por
    • 4 cebule
    • 1/4 selera
    • 1 mały przecier pomidorowy
    • 1 koncentrat pomidorowy
    • olej
    • sól, cukier, pieprz, papryka
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka octu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i por kroimy na półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez przyrumieniania – na szklisto. Przekładamy do rondla.

Teraz na patelni przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min. Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, że smak stanie się bardziej zdecydowany.

Ci, którzy nie używają octu, mogą go zastąpić cytryną lub w ogóle zrezygnować z dodatkowego zakwaszania.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Rondel odstawiamy w chłodne miejsce.

Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje. Smażymy je z obu stron na oleju, na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.

Na wybrany półmisek (dosyć głęboki) kładziemy na dno cienką warstwę masy jarzynowo-pomidorowej. Na niej układamy kawałki ryby. Rybę teraz solimy i przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść laurowy na wierzch.

Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.


Komentarze