Ryba po mazursku

Ryba po mazursku

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 filetów soli
    • 40 dag sera żółtego
    • śmietana 18% duża
    • koper – może być świeży, mrożony lub suszony
    • jajko
    • bułka tarta
    • czosnek 4–6 ząbków
    • przyprawy do ryb
    • sól, pieprz
    • cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rybę myjemy, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinę. Następnie rybę obtaczamy w jajku i bułce oraz smażymy. Układamy ją w półmisku żaroodpornym – najlepiej tak, by nie nachodziła na siebie. Można ją podawać z zapiekanymi ziemniaczkami i kolorową, warzywną sałatką. Ryba jest bardzo syta.

Przygotowujemy sos: śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy troszkę wody, odrobinę cukru, sól, pieprz (przyprawy dodajemy zgodnie z upodobaniem), przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojony koper (daję sporą ilość).

Wszystko mieszam i gotowym sosem polewam całą rybę. Posypuję wszystko startym serem i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy rybę w 180 stopniach przez 15 min, patrząc aby ser się nie spalił.


Komentarze