Ryba w cieście

Ryba w cieście

  • 02:30
  • 4 porcje
  • Trudny

Składniki

    Ciasto:

    • 1/3 szkl. wody
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka świeżych drożdży
    • 3 łyżki mąki
    • 100 g masła
    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 1 jajko do smarowania cista

    Farsz:

    • 250 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś)
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 2 czubate łyżki drobno posiekanej pietruszki
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki płatków owsianych
    • 2-3 łyżki soku z cytryny

    Do farszu możesz dodać:

    • 1/2 puszki pomidorów z puszki
    • 1/2 łyżeczki szafranu
    • 1 łyżka oregano
    • 2 ząbki czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do miski włóż drożdże, rozetrzyj je z cukrem, a następnie rozpuść w letniej wodzie. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, dodaj do nich 1 szklankę mąki i miękkie masło. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto, przykryj i odstaw ponownie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotuj farsz: filety z ryby posiekaj w drobną kosteczkę, wyjmij ewentualne ości. Cebulę obierz, umyj i włóż do gorącej wody na 10 min. Do ryby dodaj posiekaną drobniutko cebulę, posiekaną drobno pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp płatki i bułkę tartą. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodać do farszu jeszcze odcedzone pomidory z puszki, szafran, oregano i wyciśnięte ząbki czosnku.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na placek. Następnie ciasto przenieś na pergamin. Na kartce narysuj kształt ryby, a następnie wytnij go w cieście. Następnie na ciasto nałóż farsz, zostawiając 1,5 cm przy brzegach. Farsz nałóż także na ogonie, dzięki temu nie będzie on płaski.

Drugą część ciasta rozwałkuj i przykrój nim od góry farsz, dociskając obie części ciasta. Odcinaj nożyczkami lub nożem do pizzy nadmiar ciasta po widocznych konturach ryby (podnosząc fragment po fragmencie ciasto lekko do góry zrobisz to bardziej precyzyjnie). Brzegi ciasta zagnieć widelcem – możesz je posmarować jajkiem, aby mieć pewność, że ryba się nie rozklei w trakcie pieczenia.

Z odciętych fragmentów ciasta dorób płetwy i doklej je po bokach, używając do tego jajka lub wody. Bokiem widelca ozdób płetwy i ogonek odciskając na nich paseczki. Wykonaj łuski. W rozwałkowanych kawałkach ciasta wycinaj małe kółeczka. Każde kółeczko posmaruj wodą lub jajkiem i przyklej do ryby. Zacznij od ogona, a następnie nakładaj łuski jedna na drugą. Wierzch ciasta posmaruj dokładnie rozbełtanym jajkiem.

Kieliszkiem wytnij w rybie oko (w cieście powinien być niewielki otwór, aby ciasto podczas pieczenia nie popękało, w otwór warto włożyć zwinięty w rulon kawałek pergaminu, który będzie odprowadzał zbierającą się parę na zewnątrz). Miejsce wokół oczka posmaruj jajkiem lub wodą i wykonaj z kawałka ciasta obwódkę wokół. Z kolejnych fragmentów ciasta uformuj cieniutki wałeczek i oddziel nim głowę od tułowia ryby również, przyklejając go za pomocą wody lub jajka.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 220°. Po 15 min zmniejsz temp. do 180° i piecz dalej ok. 45 min, aż ryba pięknie się zarumieni. Rybę podawaj ciepłą. Doskonale pasuje do niej sos tatarski, barszcz czerwony lub sałatka z kapusty albo z pieczonych buraków.


Komentarze