Ryba w sosie koperkowym

Ryba w sosie koperkowym

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 mrożone filety z pangi
    • sok z 1 cytryny
    • 4 łyżki mąki
    • 1/2 pęczka włoszczyzny (oprócz kapusty)
    • 1 liść laurowy
    • kilka ziaren pieprzu
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 1 pęczek koperku
    • 2 łyżki mąki
    • 1/3 szkl. śmietany
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • sok z 1/2 cytryny
    • szczypta cukru
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj rybę: wyłóż rybę na talerz, przykryj folią spożywczą i zostaw na noc w lodówce, aby się powoli rozmroziła. Rozmrożoną rybę posól, popierz i skrop obficie cytryną. Następnie obtocz w mące i smaż na średnim ogniu na maśle z obu stron przez ok. 10 min. Usmażoną rybę zdejmij z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Włoszczyznę pokrój w dowolny sposób. Następnie wyłóż warzywa na patelnię i zalej wrząca wodą, dodaj przyprawy i gotuj ok. 15 min. Po tym czasie dodaj rybę i gotuj jeszcze 10 min. Następnie ostrożnie wyjmij i odcedź wywar.

Przygotuj sos: koperek drobno posiekaj. W miseczce w przestudzonym bulionie rozprowadź mąkę, śmietanę i koperek. Wymieszaj bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Sos przelej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli mąka za bardzo go zagęści, dolej wody i ponownie wymieszaj. Sos przypraw do smaku solą, cytryną, cukrem i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej przed podaniem rybę.


Komentarze