Ryba w zielonym sosie z małżami

Ryba w zielonym sosie z małżami

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g fileta z ryby ze skórą (dorsz, morszczuk lub łosoś)
    • 500 g mrożonych małży
    • 300 ml śmietany kremówki
    • 1 i 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1 brokuł
    • 4 średnie marchewki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju
    • przyprawy: sól, pieprz
    • cytryna do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Małże rozmroź przez noc w lodówce na dolnej półce. Rozmrożone dokładnie umyj. Natkę pietruszki, czosnek i śmietankę zmiksuj na jednolity krem.

Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oleju, dodaj małże, śmietanę z pietruszką i duś ok. 5 minut. Dopraw małże solą i pieprzem. Wyciągnij te, które się nie otworzą. Ugotuj na parze pokrojoną w słupki marchewkę oraz brokuł podzielony na różyczki.

W międzyczasie usmaż rybę, kładąc ją na rozgrzaną patelnię skórą ku dołowi. Dopraw solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż małże z sosem. Następnie ułóż marchewkę i brokuł, a na koniec rybę. Udekoruj danie listkami natki pietruszki oraz cząstką cytryny. Podawaj na ciepło.


Komentarze