Ryba w ziołach prowansalskich

Ryba w ziołach prowansalskich

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ryby, np. flądry
    • 2 cebule
    • 1 i 1/2 szkl. oliwy z oliwek
    • 2 cytryny
    • zioła prowansalskie po ok. 5 gałązek: rozmarynu, bazylii, oregano, majeranku i tymianku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Gałązki świeżych ziół podziel na dwa bukieciki. Rybę umyj, oczyść, natrzyj solą oraz obłóż jednym bukiecikiem ziół. Następnie przykryj i odstaw na 45 min. Cebulę pokrój na krążki. Po tym czasie, wlej oliwę na patelnię i ją rozgrzej. Następnie wsyp cebulę i resztę ziół. Wszystko podsmaż. Włóż rybę i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 min. Potrząsaj od czasu do czasu patelnią, aby nie przywarła. Wyciśnij sok z cytryn i wylej go na rybę. Podawaj od razu lub także na zimno.


Komentarze