Ryba z warzywami po kaszubsku

Ryba z warzywami po kaszubsku

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 70 dag ryby – dorsza lub morszczuka
    • 50 dag włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por, kapusta)
    • 1/2 szklanki śmietany
    • przyprawa do ryb, sól, pieprz
    • 5 dag startego żółtego sera
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety umyć, osączyć, posolić i odstawić na 30 minut. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić w słupki, podsmażyć na tłuszczu, podlać wodą i poddusić. Pod koniec duszenia dodać śmietanę.

Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano. Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dnie ułożyć połowę duszonych warzyw, położyć usmażoną rybę, przykryć resztą warzyw. Przyprawić do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, przyprawą do ryb, posypać startym serem.

Potrawę zapiekać w piekarniku około 20 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i pikantną sałatką.


Komentarze