Ryż basmati po indyjsku

Ryż basmati po indyjsku

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g ryżu basmati
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 5 suszonych moreli
    • 40 g rodzynek
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • ok. 350 ml bulionu warzywnego
    • 2 cm świeżego korzenia imbiru
    • przyprawy: kardamon, cynamon, kolendra, anyż
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Morele pokrój w paski. Rozgrzej oliwę na patelni i dorzuć pokrojoną cebulę. Smaż ją do zeszklenia. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone morele, rodzynki i przyprawy (po szczypcie każdej). Smaż wszystko przez kilka sekund, po czym dorzuć ryż. Trzymaj na ogniu tak długo, aż ziarna ryżu staną się lekko szkliste. Dolej połowę bulionu warzywnego i przykryj. Gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 15 min, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolej resztę bulionu. Tak przygotowany ryż można podawać jako dodatek do dań głównych a także jako samodzielną potrawę.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze