Ryż jaśminowy w mleku kokosowym z sosem imbirowym z mango

Ryż jaśminowy w mleku kokosowym z sosem imbirowym z mango

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g ryżu jaśminowego
    • 400 g mleka kokosowego
    • 1 mango
    • 100 ml śmietanki
    • 20 g imbiru
    • 70 g cukru
    • 2-3 gałązki świeżej kolendry
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż jaśminowy jest jedną najszlachetniejszych odmian ryżu, dlatego wymaga szczególnej uwagi. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta bez mącznego odcienia. W szerokim garnku zagotuj mleko kokosowe z cukrem i szczyptą soli. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj do mleka kokosowego i gotuj ok. 3-4 minuty. Przecedź następnie płyn, aby pozbyć się włókien imbiru. Wlej mleko ponownie do garnka i wsyp ryż jaśminowy. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 15 minut, pamiętając aby często mieszać.

Mango obierz i wytnij pestkę. Zetnij miąższ od góry do podstawy, a następnie z górnego i dolnego brzegu owoca. Mango pokrój w kostkę i dodaj do ryżu. Gotuj jeszcze kilka minut, aż ryż przejdzie smakiem mango. Na sam koniec dolej śmietankę i wymieszaj ryż. Przełóż do miseczek, a do dekoracji użyj mango i świeżej kolendry.


Komentarze