Ryż kokosowy

Ryż kokosowy

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g ryżu
    • 350 ml mleczka kokosowego
    • 6 świeżych truskawek
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki bitej śmietany
    • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ryż przepłucz kilkakrotnie w wodzie. Mleczko kokosowe wlej do garnuszka, wsyp ryż oraz 1 łyżkę cukru. Gotuj ryż pod przykryciem na wolnym ogniuPORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU do miękkości, aż wchłonie całe mleczko. Ugotowany ryż przełóż do dużej miski. Truskawki umyj, oderwij szypułki, a następnie pokrój w kostkę i wymieszaj z ryżem. Ryż przełóż do miseczek i przewróć je do góry dnem na większy talerz. Miseczkę podnoś w taki sposób, aby z ryżu powstały babeczki. Każdą z nich udekoruj 1 łyżką bitej śmietany i 1 łyżeczką wiórków kokosowych.


Komentarze