Ryż kokosowy

Ryż kokosowy

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 875 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 450 g ryżu basmati
    • 1 łyżka masła
    • 3 szalotki
    • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
    • 750 ml mleczka kokosowego
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 1 pęczek cebulki dymki
    • 1 pęczek natki kolendry
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w łódki szalotkę, lekko ją rumienimy.

2

Wsypujemy wcześniej wypłukany, moczony w wodzie i odsączony ryż, kurkumę i łyżeczkę soli. Mieszając, dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE razem kilka minut.

3

Wlewamy gorące mleko kokosowe, mieszamy, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 12 min, już nie mieszając (ryż powinien wchłonąć mleczko i nie przywrzeć do spodu garnka).

4

Przekładamy przykryty garnek z ryżem do piekarnika nagrzanego do 100°C na kolejne 10 min, by ryż zmiękł. Podajemy, ozdabiając każdą porcję ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posiekaną dymką i listkami kolendry.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze