Ryż na mleku z sosem borówkowym

Ryż na mleku z sosem borówkowym

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 l mleka
    • 40 g masła
    • 150 g mrożonych borówek
    • 150 g białego ryżu
    • 80 g dżemu malinowego niskosłodzonego
    • 80 g chleba pszenno-żytniego
    • 1 łyżka cukru
    • przyprawy: sól

    Dodatek do śniadania:

    • 400 g jogurtu naturalnego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na gotujące się mleko wsyp przebrany i opłukany ryż. Następnie dodaj małą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. W drugim garnuszku zagotuj borówki z łyżką cukru i 50 ml wody. Gotuj przez 10 minut, a następnie sos przełóż do sosjerki. Przygotuj do podania składniki na kanapki (chleb, masło i dżem). Na talerz nałóż porcję ugotowanego ryżu i podawaj na ciepło z sosem borówkowym. W trakcie posiłku szykuj na bieżąco kanapki z dżemem. Doskonałym uzupełnieniem tego posiłku będzie mała szklaneczka jogurtu naturalnego.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze