Ryż na zielono

Ryż na zielono

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g świeżego szczawiu
    • 100 g ryżu
    • 1 cebula
    • 3 łyżki posiekanego koperku
    • sok z 1/2 limonki
    • 150 ml wody
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, biały pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szczaw umyj dokładnie w zimnej wodzie i osusz. Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę. Wmieszaj szczaw, tak aby oliwa pokryła go dokładnie. Gdy szczaw pokryje się oliwą, dodaj sok z limonki, wodę i wszystko zagotuj. Następnie dodaj ryż wcześniej kilkukrotnie wypłukany w zimnej wodzie, sól i gotuj wszystko ok. 15 min, aż ryż wchłonie wodę i ugotuje się. Koperek umyj i posiekaj drobno. Dodaj go do ryżu i wymieszaj, przypraw pieprzem. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami szczawiu i posyp ponownie koperkiem.


Komentarze