Ryż po chińsku

Ryż po chińsku

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​400 g ryżu
    • 2 szkl. wody
    • 3 jajka
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
    • 2-3 dymki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż opłucz kilka razy aż woda będzie klarowna, następnie zalej 2 szklankami zimnej wody (powinno jej być ok. 2,5 cm ponad poziom ryżu – dzięki temu nie będzie się kleił). Ryż doprowadź do wrzenia, następnie gotuj aż większość wody wyparuje, a na powierzchni pojawią się dołki (ok. 15 min). Garnek w czasie gotowania przykryj pokrywką, ryżu nie mieszaj. Po ugotowaniu odstaw go do ostygnięcia – nie przelewaj wodą.

Jajka rozmieszaj z olejem sezamowym i solą. Wok rozgrzej na dość dużym ogniu, dodaj olej z orzeszków ziemnych. Gdy tłuszcz zacznie dymić, dodaj zimny ugotowany ryż i smaż ok. 3 minut stale mieszając. Następnie dodaj rozbełtane jajka i smaż mieszając, aż do momentu ścięcia się jajek. Dodaj sól i pieprz. Na końcu posyp dymką i wymieszaj. Podawaj od razu.


Komentarze