Ryż po hiszpańsku

Ryż po hiszpańsku

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 dag ryżu (dwa woreczki)
    • puszka zielonego groszku
    • puszka kukurydzy
    • 1 czerwona papryka
    • 6 marchewek
    • 1/2 kg filetów z kurczaka
    • 2 łyżeczki przyprawy curry
    • 4 łyżki oleju
    • 100 ml bulionu drobiowego (3/4 kostki rosołowej w 100 ml wody)
    • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po odsączeniu przełożyć do miseczki i dodać łyżeczkę curry. Groszek i kukurydzę dokładnie odsączyć z zalewy. Paprykę przepołowić i po usunięciu gniazda z nasionami pokroić w kostkę. Marchewki też pokroić w kostkę.

Filety pokroić w paski o szerokości około 0,5 cm i usmażyć na oleju. Do tego trzeba dodać sól, pieprz i łyżeczkę curry. Mięso po usmażeniu wyjąć z patelni lub rondelka i położyć w ciepłym miejscu.

Warzywa poddusić na oleju (może być pozostały z kurczaka), wlać bulion i gotować pod przykryciem około 5 minut. Dodać mięso, ryż a następnie całość delikatnie wymieszać. Gotowe danie posypać pietruszką.


Komentarze