Ryż po serbsku (danie jednogarnkowe)

Ryż po serbsku (danie jednogarnkowe)

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 por
    • 1/4 kostki masła
    • 1 szt. kostki rosołowej
    • 1 szklanka ryżu(surowego)
    • 2 szt. piersi z kurczaka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pora kroimy na paski (długości kciuka) i podsmażamy na maśle. W tym samym czasie gotujemy wodę. Jednym litrem wrzątku zalewamy kostkę rosołową (w innym naczyniu) i czekamy aż się rozpuści.

Do podsmażonego pora dodajemy szklankę surowego ryżu. Mieszamy, aby wszystkie ziarenka ryżu były otoczone masłem. Następnie ryż zalewamy rozpuszczoną kostką rosołową. Gotujemy na małym ogniu 20 minut.

Teraz dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po 10 minutach danie gotowe. Zamiast piersi z kurczaka można dodać rybę. Smacznego!


Komentarze