Ryż smażony z ananasem

Ryż smażony z ananasem

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​200 g ryżu jaśminowego, ugotowanego wcześniej (najlepiej na parze)
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 mała marchewka
    • 1 cebula
    • 2 duże plastry świeżego ananasa
    • 1 łyżka rodzynek
    • szczypta soli
    • szczypta cukru
    • świeżo mielony biały pieprz
    • 1 pęczek zielonej cebulki (dymki)
    • połówka wydrążonego ananasa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko rumienimy. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę i cebulę, po minucie tak samo pokrojonego ananasa i rodzynki. Mieszając smażymy jeszcze minutę. Słodzimy i solimy do smaku. Dodajemy ryż, rozgniatamy widelcem ewentualne grudki, dodajemy posiekaną dymkę. Smażymy całość ok. 2 min i doprawiamy do smaku białym pieprzem. Przekładamy całość do wydrążonego ananasa. Wkładamy na 15 min do gorącego piekarnika, a potem podajemy.


Komentarze