Ryż smażony z warzywami i kiełkami soi

Ryż smażony z warzywami i kiełkami soi

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g ryżu parabol
    • 100 g młodej marchewki
    • 2 gałązki selera naciowego
    • 50 g pora zielonego
    • 1/4 brokuła
    • 50 g cukinii
    • 2 grube szczypiorki
    • 2 gałązki kolendry
    • 50 g kiełków do smażenia
    • 30 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż wypłucz pod zimną wodą i wstaw w garnka do gotowania. Wody wlej 3 razy tyle, co ryżu i dodaj niewielką ilość soli. Po zagotowaniu zmniejsz moc i powoli dogotuj ryż pod przykryciem. Umyj i obierz warzywa. Marchew, seler i por pokrój w paski podobnej wielkości. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i odetnij końce. 

Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż marchew, seler oraz pora i podsmaż do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodaj następnie brokuły i dalej podsmażaj. Kiełki wsyp na patelnię i jeszcze kilka minut smaż z warzywami. 

Ugotowany ryż przelej zimną wodą i zostaw do odsączenia na sitku. Potem dodaj ryż do warzyw, zwiększ moc ognia i podsmaż. Przypraw jeszcze świeżym pieprzem oraz solą. Gotowy ryż wraz z warzywami przełóż na półmisek. To danie bardzo pasuje do grillowanych ryb oraz drobiu.


Komentarze