Ryż z krewetkami

Ryż z krewetkami

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 i 1/4 szkl. ryżu
    • 250 g krewetek
    • 250 g szynki gotowanej
    • 2 jajka
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 dymki lub 1 cebula
    • 1/2 puszki zielonego groszku
    • ok. 3 łyżki sosu sojowego jasnego
    • 1 łyżka wina sherry lub wina ryżowego
    • 4 łyżki oleju do smażenia
    • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 1 białko
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż dokładnie opłucz i zalej 2 szklankami zimnej wody, następnie gotuj 20 minut pod przykryciem. Podczas gotowania nie mieszaj ryżu. Po ugotowaniu odstaw go do ostygnięcia.

Mąkę wymieszaj z solą i białkiem, następnie obtocz w niej krewetki. Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj wyciśnięty czosnek oraz krewetki, następnie wlej wino i wszystko razem smaż ok. 2 minut. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, groszek i smaż kolejne 2 minuty stale mieszając.

Na 2 łyżkach oleju podsmaż ryż z posiekaną cebulką lub dymką. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dwa jajka wymieszaj ze sobą, z sosem sojowym i na 1 łyżce oleju usmaż z masy jajecznej cienki omlet. Pokrój go na cienkie paski. Delikatnie wymieszaj z ryżem i podawaj.


Komentarze