Ryż z kurczakiem i soczewicą

Ryż z kurczakiem i soczewicą

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 125 g soczewicy
    • 200 g długoziarnistego ryżu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 60 g masła
    • 1/4 l bulionu drobiowego
    • 300 g piersi kurczaka
    • 1 cebula
    • 40 g płatków migdałowych
    • 1 łyżka siekanego koperku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zagotować 1/2 l wody, wrzucić soczewicę i gotować 45 minut. W drugim garnku doprowadzić do wrzenia 1 l wody, wrzucić ryż i gotować 12 minut.

Soczewicę i ryż przełożyć na sito. Po osaczeniu doprawić solą i pieprzem.

W garnku ze szczelnym przykryciem roztopić 40 g masła, dusić na nim soczewicę i ryż, podlewając bulionem. Po 15 minutach duszenia dodać mięso pokrojone na centymetrowe kawałki.

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Kolejno rozgrzewać po 10 g masła, oddzielnie podsmażyć cebulę i migdały na złoty kolor. W ostatniej chwili dodać je razem z koperkiem do ryżu. Potrawę wymieszać i doprawić do smaku.


Komentarze