Ryż z wołowiną i bananami w curry

Ryż z wołowiną i bananami w curry

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g wołowiny
    • 450 g szpinaku w liściach
    • 250 g ryżu podłużnego
    • 1 cebula
    • 1 banan
    • 2 łyżeczki curry
    • 1 kostka buliony warzywnego
    • 2 łyżki oleju z pestek winogron
    • przyprawy: sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebule drobno posiekaj. Mięso pokrój w kostkę i smaż z cebulą na oleju przez ok. 7 min. Do mięsa wsyp ryż i zalej 1 litrem wody połączonej z bulionem – całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ryż przez następne 15 min aż do momentu, kiedy wchłonie całą wodę i napęcznieje.

W międzyczasie umyj liście szpinaku, porwij w palcach na większe kawałki i wrzuć do gotującego się ryżu. Pozostaw wszystko na ogniu przez 5 min.

Banana obierz ze skóry, pokrój na małe kawałeczki i dodaj do ryżu i mięsa – całość podgrzewaj. Potrawę dopraw do smaku curry, pieprzem i solą. Podawaj gorące.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze