Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g ryżu
    • 2 jabłka
    • 150 ml śmietanki 36%
    • 3 szkl. mleka
    • 2 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki cynamonu
    • szczypta mielonych goździków
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ryż ugotuj w mleku ze szczyptą soli na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU tak, aby ryż wchłonął mleko. Ugotowany wymieszaj ze śmietanką i poczekaj aż ostygnie. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj mielone goździki, miód i cytrynę. Ryż podziel na 2 porcje. Jedną porcją wyłóż dno tortownicy, przełóż tartymi jabłkami i przykryj drugą porcją ryżu. Zapiekaj ok. 45 min w temp. 170º. Po ostudzeniu wyjmij ryż z tortownicy i oprósz wierzch cynamonem przez małe sitko. Okrągłą foremką wycinaj babeczki i podawaj z bitą śmietaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze