Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Ryżowa zapiekanka z boczkiem

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 3 woreczki ryżu
    • 40 dag wędzonego boczku
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 pomidory
    • 10 dag sera żółtego
    • 1 szkl. rosołu
    • 4 łyż. śmietany 18%
    • majeranek
    • sól
    • pieprz
    • ketchup
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż gotować 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić.

Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C.

Gorącą zapiekankę polać ketchupem.


Komentarze